mandag 28. desember 2009

Du grønne, glitrende...


Her er skogens eget juletre! Hundre prosent naturlig, og et godt eksempel på indirekte bruk av solenergi. Månen fungerer utmerket som julestjerne! Jeg tok bildet mot slutten av en joggetur, rett før det mørknet.


tirsdag 22. desember 2009

Avatar: årets julefilm!

Jeg har nettopp sett den nye storfilmen "Avatar" på kino. Det er ikke annet å si: (an)befaler absolutt alle å se den!

Handlingen er lagt til en fremmed planet, som menneskene har flyktet til fordi Jorden er redusert til en ubeboelig, radioaktiv søppelhaug. Faremomentet er at det samme skal skje igjen på dennye planeten, uten hensyn til de innfødte. Man trekker raskt paralleller til raseringen av regnskogen, undertrykking av innfødte og kapitalistisk grådighet som drivkraft. Sentralt i handlingen står altså miljøvern og viktigheten av å ta vare på planeten vi bor på.

Avatar er en knallgod film som ettertrykkelig viser hvorfor det finnes noe som heter miljøvern. En god historie, fantastisk animasjon og gode skuespillere legger banen åpen for å få fram budskapet på en sterk måte. At den går i en helt ny 3D- teknologi gjør det hele enda mer spennende. Det er nok å følge med på, med intelligente vendinger og en brennaktuell handling.

Her er filmen som passer for så godt som hele aldersspekteret. Miljøinteresserte bør definitivt se den. For ikke- miljøinteresserte: dere bør i hvertfall se den! Her er det absolutt muligheter for å skifte kategori etterpå...

søndag 20. desember 2009

Julegavetips


Det er utrolig koselig å gi julegaver til jul. Å være miljøvennlig betyr ikke at man ikke skal gi gaver i det hele tatt! Man kan være kreativ, og finne på helt spesielle gaver som ikke er så klimabelastende. Da blir gavene straks mye mer personlige, og det blir ekstra artig å gi dem bort!

Tips kan være å gi penger til et veldedig formål. For eksempel kan man bli regnskogvokter eller gi engangsbeløp gjennom Regnskogfondet. Da sikrer man at pengene kommer fram til et av de mest klimaeffektive tiltakene vi har! For å ha noe fysisk å gi på julaften kan man gi gavebevis eller diplom fra organisasjonen det er snakk om. Det er artig med konkrete tall; for eksempel "Beløpet beskytter 200 kvadratkilometer regnskog i ett år".

Tips nummer to: gi hjemmelagde julegaver. Konfekt, syltetøy, kaker, rundstykker, smykker, dikt, scrapbook/ fotoalbum... Her er det bare fantasien som setter grenser!

Tips nummer tre: gi bort tjenester! Gavekort på snømåking, matlaging, vasking, barnepassing...

Til slutt er en anbefaling å arrangere noe sosialt og annerledes. For eksempel ishockey- turnering på et vann i marka, snørugbykamp eller måneskinnstur med nybakte boller og kakao etterpå. Det blir garantert hyggelig! Andre sosiale ting kan være å invitere til kinobesøk.

fredag 18. desember 2009

Miljømagasin fra Bellona


Bellona har nettopp lansert et glimrende godt magasin som gir 101 løsninger på klimakrisen.
Den kommer i både engelsk og norsk utgave. Magasinet deles ut helt gratis i alle landets Rema 1000-butikker, Aftenpostens Innsikt, samt på mange universitet og høyskoler. Her er det veldig mye interessant lesestoff, med korte og konkrete innlegg om ulike løsninger på problemene.
Det er all grunn til å kikke gjennom magasinet. For det første er det interessant og nyttig å ha gode kunnskaper om temaet. For det andre gir sakene en god pekepinn på hvor det kan være lurt å investere aksjene sine (for eksempel i selskaper innen fornybar energi som vil gjøre det stort fremover). Og for alle påtroppende studenter: magasinet kan brukes som en indikator på hva som vil skje i framtiden. Altså kan man la seg inspirere til å tenke gjennom hvilken utdanning som sikrer en spennende og attraktiv jobb. Det er lurt å tenke langsiktig!

Har du problemer med å få tak i bladet, så ikke fortvil. Gå inn på http://101-solutions.org/norwegian.html. Bladet ligger nemlig på nett også!

torsdag 17. desember 2009

Klimaprosjektet 10:10

10:10- prosjektet startet i Storbritannia 1. september 2009. Det er en klimakampanje som skal sørge for å kutte de globale utslippene av klimagasser med ti prosent innen 2010. For å få til det utfordres privatpersoner, bedrifter og institusjoner (skoler, brannvesen og så videre) til å bli med i 10: 10. Ved å melde seg på tar man utfordringen og kutter sine egne utslipp med ti prosent på ett år.

Til nå har mennesker overalt i samfunnet meldt seg på: vanlige familier, politikere, politiet, fotballklubber, sykehus og universiteter, kjendiser og mange ulike organisasjoner. 10:10- prosjektet sprer seg lynraskt, også til nye land. Da begynner det å skje ting i et globalt perspektiv!

Responsen på 10:10- prosjektet har vært enorm. Kanskje spesielt fordi vi endelig har et konkret mål, med et nærliggende årstall å forholde oss til. Det kan være litt vanskelig og tilsynelatende håpløst å relatere seg til "90 % utslippskutt i løpet av 2050". Da er det mye enklere med ti prosent lavere utslipp: det er overkommelig, og ett år er god tid til å gjennomføre endringene som må til.

Den andre grunnen til at 10:10 slår an, er at mange endelig føler de kan gjøre noe som faktisk bidrar. Ved å bli med i 10:10 gir din innsats mening! Og så er det veldig artig å være med på et samarbeid som fører fram. Og kanskje aller viktigst: alle medlemmene og engasjementet rundt 10:10 vil vise at folk både vil og får til å kutte klimagass- utslippene sine med 10 prosent i løpet av ett år. Tenk på signalene det sender til politikerne!
Og ikke minst: det er veldig enkelt å redusere utslippene sine med ti prosent. Hvis man følger de velkjente, enkle knepene kan man spare strøm, penger, utslipp og forbedre helsen på en gang. For eksempel ved å gå, sykle og kjøre kollektivt, kjøpe kvalitet fremfor kvantitet, fly bare når det er helt nødvendig, kaste minst mulig, lage kompost, spise mindre kjøtt og mer frukt, grønnsaker og kornprodukter, skru ned varmen, kjøpe miljøvennlige produkter og kanskje også investere i miljøteknologi. Her finnes mange varianter i ulike prisklasser: fra sparedusj til varmepumpe, rentbrennende ovn, solcellelpanel, elbil, hybridbil eller vindmølle på taket... mulighetene er mange, men hovedpoenget er at alt hjelper.

Jeg har meldt meg på via hjemmesiden til 10:10 (http://www.1010norge.no/). Det er bare å klikke seg inn og bli med for alle som tar utfordringen!

tirsdag 15. desember 2009

Tilskuere til klimaseilas


Det var fullt med folk i Operaen under helgens prisutdeling og TV- opptak til TV 2s "Veien til København". Mange av tilskuerne dro med danskebåten på klimaseilas til København, for å vise støtte og engasjement for et vellykket klimamøte. Jeg følger med på klimatoppmøtet hjemmefra, innimellom all lesing til prøver i idrett & samfunn og fysikk.

Det nederste bildet viser flaggbærerne på vei over taket, med Framtiden i våre hender og Kirkens Nødhjelp i spissen.

mandag 14. desember 2009

Ny klimaovn til jul!

Her er den nye ovnen vår! Den seiler opp som en het kandidat til "årets miljøbidrag" for husholdningen vår i 2009. Et nytt og effektivt forbrenningssystem sørger for betydelig lavere utslipp av både CO2 og partikler, fordi ovnen forbrenner gassene som dannes ved fyring.

Den virkelige genistreken er det fem centimeter tykke laget av kleberstein som omkranser ovnen. Steinene holder ekstremt lenge på varmen. Faktisk innviet vi ovnen i går, og det var fortsatt lunt i stuen da jeg kom ned i morges!

Videre utnytter ovnen energien i veden bedre enn den gamle: faktisk bruker vi bare halvparten så mye ved som før, for samme varmeutbytte! Mindre forbruk av brensel gir som kjent lavere utslipp av CO2. Pent! Fordi termostaten på panelovnene sørger for konstant temperatur vil det si at vi sparer elektrisitet, som igjen betyr mindre utgifter. På sikt kan det derfor bli en lønnsom investering! Det er en fin bonus, som ofte følger med kjøp av miljøvennlige løsninger.

Vedfyring er en form for bioenergi som er CO2- nøytral. Det er fordi trærne gjennom fotosyntesen binder CO2 fra atmosfæren. Når en vedkubbe brenner, frigjøres den samme mengden CO2 som ble lagret i utgangspunktet, så netto blir det ingen endring av CO2. Det er viktig å merke seg at CO2- nøytralitet forutsetter et bærekraftig uttak av ved, fra riktig type tre. Det er for eksempel bedre at vi utnytter varmen fra veden i ovnene våre enn at trærne råtner i skogen. Denne formen for nedbryting frigjør akkurat like mye CO2 som en vedovn.

søndag 13. desember 2009

Til topps i klimakonkurransen!



Wow! Klimabloggen min ble vurdert helt til topps i den nasjonale klimakonkurransen "The Fight". Utrolig artig! Kåringen skjedde i Operaen i Bjørvika under programmet "Veien til København" på TV 2.

Her mottar jeg diplomet av leder i Natur og Ungdom, Ingeborg Gjærum, og programleder Johannes Joner.
Premien er en studietur til California rett etter påske. Det blir kjempespennende! Turen går sammen med de andre vinnerne: seks sympatiske tredjeklassinger fra media og kommunikasjon. Her er det duket for kreativ formidling av mye spennende miljøstoff!