tirsdag 30. mars 2010

Husk å pante i påsken!


Som alltid gjelder det å ta med seg de gode pantevanene til påskefjellet. En veldig lett måte å spare både kroner og miljø! Man kan også velge å gi bort pengene til Røde Kors, som gjør en fantastisk innsats og virkelig fortjener pantepengene. Husk at man sparer 90- 95 % av energien som må til for å lage en ny flaske hvis man panter i stedet for å lage en helt ny!

Sjekk pant.no for påskekonkurranser og mer info!

Hva er det egentlig vi driver med?








National Geographic har laget en bildeserie med rekonstruksjon av Manhattan slik det var før landskapet ble gjenbygget. Jeg merker at jeg får litt vondt når jeg ser sånne bilder. Det er ikke tvil om hvilket som er vakrest? Endeløse grønne skoger med krystallklart vann og farger, med et mangfold av dyrearter. En lett røykstrimle stiger fra et bål laget av indianere som lever i pakt med naturen. Kontra... en grå storbytilværelse med forurenset vann og luft, stress og bråk?

Det er skremmende, men en vestlig levemåte har i mange tilfeller gått på bekostning av naturen. Det må ikke bli sånn! Det hadde vel vært mye bedre å inngå et kompromiss? At vi slo oss ned og brukte naturen, men til gjengjeld drev samfunnet på en bærekraftig måte som ikke skadet miljøet rundt oss? Høy levestandard er ikke ensbetydende med overforbruk. Og materiell velstand er heller ikke synonymt med lykke. Så det hadde kanskje ikke vært så dumt å stoppe opp og tenke litt over hvilken verden vi egentlig ønsker å leve i. Selv om mye kan se grått og trist ut, er det som kjent ingen skam å snu. Heller ikke i klimaspørsmål!


søndag 28. mars 2010

Vellykket Earth Hour!


Det ble en vellykket markering av Earth Hour i går! Bare i Norge sparte vi seks millioner lyspærer.

Det er under en måned til jeg drar til California på miljøteknologi- studietur, så for å sette stemningen tok jeg med et bilde fra Earth Hour i San Fransisco i går.

Sjekk en kul serie med før/ etter- bilder fra Earth Hour her.

lørdag 27. mars 2010


Husk Earth Hour i kveld klokken 20.30! Skru av lyset i en time og bidra i markeringen for et bedre klima. Hovedhensikten er å bidra til en verdensomspennende aksjon for miljøet; ved deltakelsen sender man et kraftig signal til verdens politikere om at vi er mange som vil at de skal ta klimaproblemene på alvor. Poenget er derfor at så mange som mulig slår av lyset. Det ventes faktisk at en milliard mennesker skal slukke lyset samtidig!

onsdag 24. mars 2010

Nytt økologisk matmerke

For å rydde opp i jungelen av økologiske matvarer har EU/ EØS innført et nytt merke som skal gjelde i hele Europa. Merket taes i bruk i juli, men blir ikke obligatorisk før i 2012. Overgangsperioden vil dermed ta noen år, men det er vel verdt ventetiden når man får på plass en felles merking som kan guide forbrukerne til godkjente miljøprodukter.

fredag 19. mars 2010

Romfart: sløsing av ressurser eller riktig investering?


Jeg har mange ganger spurt meg selv om det er riktig å bruke så mye penger på romfart. Det er ufattelig kostbart å forske på, bygge instrumenter og sende ut romsonder eller raketter til verdensrommet. Ikke bare koster det penger, men man bruker også ressurser i form av råvarer og menneskelig kompetanse.

Spørsmålet mitt er om det er etisk riktig å bruke så mye ressurser på områder vi strengt tatt ikke trenger for å overleve. Man kan se for seg at det kunne vært mer konstruktivt å bruke kreftene på å rydde opp i kriser som rammer oss direkte på kloden. Sult- og naturkatastrofer, klimakrisen og vannmangel er bare begynnelsen.

Da gjelder det å spørre seg: hva tjener vi egentlig på romforskning? Tenker man etter, er det ikke så rent lite. For det første: Kunnskap. Ikke bare om universet, men om fysiske fenomener. Nye teorier utprøves med romteknologi, og fysikken bringes hakket videre. Det kan gi uante konsekvenser, også for teknologi på jorden. Noen av de viktigste teknologiene vi har for fornybar energi og nullutslipp av CO2 ble oppfunnet som et direkte resultat av romforskning. Solceller og atomkraft er gode eksempler.

I årene framover planlegegs en bemannet tur til Mars. Hovedmålet til ingeniørene i NASA er å lage løsninger som er hundre prosent gjenvinnbart. Teknologien må ha langvarig levetid og være lettest mulig. Noen andre enn meg som tenker "miljøvennlig"?

Hvis morgendagens miljøteknologi kommer som et biprodukt av romforskning, kan det absolutt være verdt det.

mandag 15. mars 2010

Redusert avskoging i Brasil!

Det er utrolig gledelig at Brasils miljøminister Carlos Minc nylig gikk ut og fortalte at avskogingen i Amazonas har sunket med 46 prosent det siste året. Det er en fantastisk utvikling som bekreftes av satelittbilder. Det varmer å se at målrettet innsats hjelper!

Brasil blir dermed et godt bilde på at en kombinasjon av økonomisk støtte og politisk vilje både internasjonalt og lokalt fører fram. Det krever tøffe og uredde politikere for å stå i mot de sterke interessene som ønsker å ødelegge regnskogene.

Økonomien har blandt annet Norge bidratt med: store deler av de tre milliardene vi bevilget til bevaring av regnskog i fjor har gått til tiltak i Amazonas. Også internasjonale organisasjoner som Regnskogfondet sørger for at penger fra privatpersoner havner på riktig sted, så tiltakene faktisk hjelper. Gå til http://www.regnskog.no/Redd+regnskog+du+ogsaa/Bli+Regnskogvokter for å gi din støtte!

lørdag 13. mars 2010

Thorium- ren kjerneenergi for framtiden?


Jeg er i utgangspunktet skeptisk til kjerneenergi, av to grunner. For det første er det helt absurd å tenke seg det radioaktive avfallet som har en halveringstid på en halv milliard år. Det andre er faren for katastrofale ulykker (selv om den ligger på 0,1 promille er det fortsatt en viss risiko) á la Tsjernobyl.

Derfor ser jeg på thorium som et spennende alternativ til uran, som brukes i dagens reaktorer. Med thorium som basis vil risikoen for ulykker elimineres. Ettersom thorium ikke spalter seg uten hjelp, har ikke kjernereaksjonene mulighet til å løpe løpsk. I tillegg vil thorium faktisk kunne bruke farlig avfall fra nåværende kjernekraftverk. Videre er det uegnet å lage atomvåpen av teknologien.

Norge har verdens fjerde største forekomster av thorium. (At det er mulig for et land å ha så flaks med beliggenhet og naturressurser, er for øvrig utenfor min fatteevne...). Hvis det skal regnes om til penger, vil det kunne bli vårt sorte gull nummer to- og vel så det. Verdien av thoriumet vil i følge Forskning. no komme opp i svimlende 1,5 millioner milliarder kroner! I praksis er dette tusen ganger mer enn oljefondet.

Med solid backing fra forskere i CERN, har thoriumkraftverk seilt opp som en het kandidat i løsningen på energikrisen. Når nobelprisvinnere i fysikk har uttalt seg positive til thorium må det vel ha noe for seg? Stjerneforskere fra CERN har sagt at de kommer til Norge umiddelbart for å bidra i utviklingen av en prototyp hvis finansieringen kommer på plass. Kompetansen er der, muligheten finnes og den som er først ute med teknologien vil bli verdensledende. Så det kan være verdt å diskutere om dette er noe Norge bør satse på?

En veldig god artikkel ligger på Forskning.no: http://www.forskning.no/artikler/2006/november/1162459085.68

mandag 8. mars 2010

Søta bror slår oss!


Det er en vedtatt sannhet at svenskene ligger milevis foran oss klimasinker med nisselue. Mens våre naboer har redusert sine klimagassutslipp med 9,1 prosent siden 1990, har Norge økt sine utslipp med 11 prosent! Det er sørgelig dårlig.

All honnør til svenskenes politiske og sosiale vilje og handlekraft i miljøspørsmål! Det er en bra prestasjon å redusere utslipp av klimagasser i tider hvor tendensen er stikk motsatt. Dette er et resultat av målrettet og effektivt klimaarbeid over mange år. Her har definitivt norske politikere noe å lære!

Litt vennskapelig kniving om førsteplassen i miljøvennlighet er definitivt av det gode, så jeg håper inderlig at vi nordmenn klarer å ta inn på forspranget litt kvikt. Alt annet vil være direkte pinlig! Det at vi har olje bør være en åpenbar grunn til å sette i gang storstilte klimatiltak, ikke en unnskyldning for ikke å gjøre det.

lørdag 6. mars 2010

Oppvaskmaskin uten vann


Det forbrukes store mengder ressurser i vanlige husholdninger. Det er tross alt her vi tilbringer mesteparten av tiden vår. De fleste har en rekke elektriske apparater, som er gull verdt i en travel hverdag, men som dessverre sluker både strøm og vann. Nå begynner det å bli lenge siden de vanligste oppfinnelsene i hjemmet inntok markedene verden over. Så det er kanskje på tide å tenke nytt?

Derfor har et fransk forskerteam funnet opp det vi har ventet på lenge: en oppvaskmaskin som ikke bruker vann! Men hvordan er dette mulig? Jo; den bruker nemlig ultralyd for å danne mikroskopiske bobler som fjrener skittent belegg fra tallerkener og bestikk.

Miljøvennligheten stopper ikke der: oppvaskmaskinen bruker ekstremt lite energi, nesten ikke såpe og er i tillegg lydløs. Fiffig!