søndag 12. april 2009

Miljømerkede varer


Vi vet i det hele tatt lite om hvordan varene vi kjøper har blitt produsert. Som forbruker er det frustrerende, men det er noen som har tråkket opp løypene for oss ved å sette et miljømerke på godkjente varer. Produkter og tjenester som er miljømerket oppfyller strenge miljøkrav som skjerpes jevnlig.

I norden har vi svanemerket, mens blomsten er et felles miljømerke for hele Europa. Sjekk http://www.ecolabel.no/ for mer info.

Internasjonalt er Fairtrade et bra merke å se etter. Da har prosjekter i 58 land, og sysselsetter 1,5 millioner bønder og arbeidere. Ved å kjøpe produkter fra Fairtrade sikrer man at arbeiderne som har deltatt i vareproduksjonen jobber under gode forhold og får en rettferdig lønn. Samtidig viser Fairtrade- merket at varene produseres på en bærekraftig måte.
I butikken, på hoteller og ellers kan vi altså se etter miljømerkene for å bidra for et bedre klima. Fairtrade, blomsten, svanemerket, Ø-en for økologiske varer og Hippo- merket (papir og kontorsaker mm). Ved å velge grønnere i hverdagen vil vi bidra til et mer bærekraftig og rettferdig ressursbruk.