lørdag 13. mars 2010

Thorium- ren kjerneenergi for framtiden?


Jeg er i utgangspunktet skeptisk til kjerneenergi, av to grunner. For det første er det helt absurd å tenke seg det radioaktive avfallet som har en halveringstid på en halv milliard år. Det andre er faren for katastrofale ulykker (selv om den ligger på 0,1 promille er det fortsatt en viss risiko) á la Tsjernobyl.

Derfor ser jeg på thorium som et spennende alternativ til uran, som brukes i dagens reaktorer. Med thorium som basis vil risikoen for ulykker elimineres. Ettersom thorium ikke spalter seg uten hjelp, har ikke kjernereaksjonene mulighet til å løpe løpsk. I tillegg vil thorium faktisk kunne bruke farlig avfall fra nåværende kjernekraftverk. Videre er det uegnet å lage atomvåpen av teknologien.

Norge har verdens fjerde største forekomster av thorium. (At det er mulig for et land å ha så flaks med beliggenhet og naturressurser, er for øvrig utenfor min fatteevne...). Hvis det skal regnes om til penger, vil det kunne bli vårt sorte gull nummer to- og vel så det. Verdien av thoriumet vil i følge Forskning. no komme opp i svimlende 1,5 millioner milliarder kroner! I praksis er dette tusen ganger mer enn oljefondet.

Med solid backing fra forskere i CERN, har thoriumkraftverk seilt opp som en het kandidat i løsningen på energikrisen. Når nobelprisvinnere i fysikk har uttalt seg positive til thorium må det vel ha noe for seg? Stjerneforskere fra CERN har sagt at de kommer til Norge umiddelbart for å bidra i utviklingen av en prototyp hvis finansieringen kommer på plass. Kompetansen er der, muligheten finnes og den som er først ute med teknologien vil bli verdensledende. Så det kan være verdt å diskutere om dette er noe Norge bør satse på?

En veldig god artikkel ligger på Forskning.no: http://www.forskning.no/artikler/2006/november/1162459085.68