tirsdag 31. august 2010

Rapport fra Islandsfareren

Jeg har vært på Island en god stund nå, så her kommer en liten oppdatering.

Nå bor jeg på en gård ved Selfoss, 20 km øst for Reykjavik. Det er gjennom HelpX, som betyr at jeg bor der og får mat mot at jeg hjelper til med oppgaver på gården. De driver med produksjon av rabarbrasyltetøy, chutney og karameller som sendes ut til 40 ulike steder på Island, så akkurat nå går det i rabarbrainnhøsting, og tilberedning av varene. Hestene må holdes i form (les: rideturer!), blåbær plukkes og jordbærplanter plantes. Og selvfølgelig: sightseeing! Har sett masse allerede, og flere planer er på gang.

Kjartan og Dorothee, vertene på Langamyri, har gitt meg et nytt syn på hva som er mulig å få til med tiden man har disponibelt. De har en datter å ta hånd om, hver sin "vanlige" jobb pluss en gård med 15 hester, 100 sauer, 2 gjess, 17 høner, 10 katter, en kanin og en hund. Full produksjon av rabarbrakaramell, syltetøy, chutney og sirup som sendes til 40 ulike plasser på Island. Økologiske ingredienser, selvfølgelig. Jeg er superimponert, og virkelig blitt inspirert! Vi har helt klart tid og mulighet til å gjøre ekstremt mye, så "å ikke ha tid" til noe er egentlig en grov feilformulering. Det er vel heller "ikke prioriteringsvilje" vi mener! Men det har seg jo sånn at vi ønsker å leve forskjellige liv, så det som passer for noen passer ikke for andre. Poenget er at jeg synes det er viktig å bruke livet på noe man liker å holde på med, og at man har tid til å følge drømmene sine!

Det føles helt vidunderlig å benytte seg av hundre prosent naturlig geotermisk varme. Nesten alle husene på Island får strøm fra jordens naturlige varmekilder, og på fjellturer kan man lett ta en dukkert i naturlig oppvarmede badebasseng gjennom varme kilder og elver. Det føles helt fantastisk å vite at alt sammen er en kontinuerlig, naturlig prosess! Ingen skadelig energiproduksjon, bare ren gevinst.

De er svært gode på resirkulering her. De har åtte forskjellige sorteringsmuligheter! I praksis blir nesten alt gjenbrukt eller lagt i kompost. Forbilde!