onsdag 20. januar 2010

Miljøvennlig kokebok


Jeg fikk denne nydelige kokeboken av en venninne til jul, og har brukt den flittig helt siden 1. juledag. Oppskriftene er inspirert av ulike elementer fra kjøkken i India, Australia, Europa og Amerika, med hovedfokus på helse og miljø.

Ved å ha et fornuftig kosthold kan vi faktisk spare miljøet for store belastninger. Det finurlige (og det tror jeg ikke er en tilfeldighet) er at det som er sunt for oss mennesker, også er det beste for kloden. For eksempel er det lurt å bruke mye frukt, grønnsaker og kornprodukter for minst mulig CO2- utslipp. Kylling og fisk er bedre enn rødt kjøtt. Dette har noe med utslipp per kg kjøtt å gjøre. For rødt kjøtt går det med mye mer vann og fôr per kg. I tillegg slipper de store drøvtyggerne ut mye metangass (opptil 400 kg per dag), som er en klimagass 20 ganger kraftigere enn CO2. Dette gjelder ikke fisk og kylling. Og spesielt ikke grønnsaker! De er jo planter, så tvert om er de et lager for karbon, på samme måte som trevirke er CO2- nøytralt.

Forfatteren, Renée Voltaire, har laget masse gode oppskrifter med basis i et miljøvennlig og helsemessig gunstig kosthold basert på mye økologiske råvarer. Så slipper miljøet sprøytemidler også! I tillegg er mange av oppskriftene slik at man bare må varme opp maten til 30 grader eller mindre. Dermed sparer man energi, noe som hjelper både miljø og lommebok!

Sjekk http://www.reneevoltaire.se/ for oppskrifter.