mandag 11. januar 2010

Verdens største vindmøllepark som naboStatoil og Statkraft har fått en svært lukrativ kontrakt for å hjelpe til med å sette opp vindmøller til Storbritannias nye vindmøllepark. Når den står ferdig blir vindmølleparken verdens største! Byggingen blir et samarbeid med tyske og britiske kraftselskaper, og blir den største av ni nye parker i Storbritannia.

Den skal ligge to hundre kilometer utenfor Yorkshire, og består av ikke mindre enn 2000 vindmøller. Det vil gi en effekt som overgår verdens totalproduksjon i dag med ca. ti ganger. Det sier litt om dimensjonene!

Kostnaden blir trolig 1000 milliarder kroner! For å få gjennomført storsatsningen med 1/3 energi fra vindmøller innen 2020, er staten raus med subsidier. Britene har skjønt det!

Det er for det første fantastisk av Storbritannia å sette i gang med et slikt gigantprosjekt. Ja, de er nødt til å gjøre det. Per dags dato er de alt for avhengige av fossilt brennstoff. Men det å erkjenne det, legge konkrete planer, finne pengene og faktisk starte en så storstilt utbygging står det respekt av!

For det andre: heia Norge! Ved å få en del av arbeidet med vindmølleparkene til havs viser vi at oljepengene kan brukes konstruktivt for å løse klimakrisen. Det er denne veien vi må gå! Ikke bare vil Statkraft og Statoil tjene penger på prosjektet, de vil også få eksportert kunnskap og teknologi som gjør kvaliteten og prisene på vindmøller billigere.