søndag 8. mars 2009

Elbiler- ikke bare A4...

Bilindustrien har gått inn i miljødebatten med sjumilssteg de siste par årene. Vi har fått en rekke grønne alternativer. Norge har faktisk ligget helt i teten, med ElBil Norge i spissen. Norskproduserte Think og Buddy er allerede vateraner på veiene. For kombinasjonen av bensin og elmotor har Toyotas hybridbil Prius ført an. Likevel har ikke elbilene hatt det store gjennomslaget blant folk flest. Kort kjøreradius, høy ladetid og liten plass har ført til begrensninger i bruksområdet.
Men 2009/2010 er elbilens år. De fleste store bilmerkene kommer med elbiler eller hybrider, samt de første plug-in hybridene (som er en hybridbil med muligheter for direkte oppladning av strøm). Designet er stort sett upåklagelig.
To elbiler som er spesielt snertne, er Fisker Karma og Tesla Roadster (se bildene). Et genialt trekk for de fartsglade, er den raske akselereringen: de raskeste elbilene går fra 0 til 100 på under fire sekunder! Årsaken er bilenes elmotor; den er enkel men effektiv og har et ekstremt lavt dreiemoment.