lørdag 7. mars 2009

Hvorfor velge miljøvennlig?


Vi ser det hele tiden. Det blir stadig mer ekstremvær i Norge, Europa og resten av verden. Varmerekorder, kulderekorder, nedbørsrekorder. Tørke og flom avløser hverandre på steder hvor været tidligere var stabilt. Det spørs om ekstremværet vi ser er et hint om hva som er i ferd med å skje.
Så hva gjør vi? Det blir for dumt å ture på som før og late som ingen ting. Nei, ingen kan redde verden alene. Jo, det er en ufattelig stor oppgave. Det blir vanskeligere å gjennomføre enn noe menneskene har gjort før. Men det er ikke umulig.
Det største ansvaret ligger selvsagt hos politikerne. Det er de som har makt til å sette i gang tiltak som virkelig monner. Storskala miljøtiltak som har en reel mulighet til å vippe temperaturen på kloden i balanse igjen. Det er her det skjer, og vi har en mulighet til å påvirke.
Selvfølgelig er det surt når man står der på kjøkkenet og bretter melkekartonger og monterer sparepærer som bare det, mens politikere åpner et nytt gasskraftverk utenfor stuedøra. Det er kanskje ikke så digg å svette opp Mount Everest på vei hjem fra jobb når naboen suser forbi i sin nye BMW. Det er slike hendelser som får mange til å tenke: ”hva er vitsen? Ingen andre gidder å gjøre noe, så hvorfor skal jeg gidde å bry meg?” Det er her jeg må komme med en liten påminner. OBS! Ingen kan gjøre alt, men alle kan faktisk gjøre noe. Hvis hele Norges befolkning fikk gjort dette ”noe”, i stor eller liten skala, vil summen bli stor.
Det neste punktet jeg vil komme med, er viktigere enn noe annet. Å velge miljøvennlig tar vare på helsen. Ingenting er bedre for miljøet enn at du holder deg i form. Gå, sykle, jogg, sprint (selvfølgelig er målet under tjue blank!), ta sparken, rulleski, rulleskøyter…
Vi kommer selvsagt ikke unna den alltid like aktuelle lommeboka. Det svir å være miljøsvin, rett og slett. I disse tider med økonomisk krise, løpske oljepriser og et dystert verdensmarked, er det ingen ulempe å forsere fortauene for egen maskin fremfor å stampe i kø med bensinslukende hermetikkbokser. Det er gratis å gå!