lørdag 7. mars 2009

Grønne utsikter i IndiaVerken bilen eller bussen frister noe særlig når man er i Delhi…metroen er derimot noe helt annet!


Et av de mest avanserte jernbanesystemer som finns, miljøvennlig og moderne teknologi. Togstasjoner med system som samler opp og resirkulerer regnvann, gjenbruk av energi som går til oppbremsing av togene, planting av 11 nye trær for hvert tre som blir hugget…kort sagt et lite paradis for grønn teknologi. Hvor finner man så denne herligheten? Jo, i det som tidligere var verdens mest forurensede by: Delhi i India.
India er som kjent verdens nest mest folkerike land med et innbyggertall på 1,2 milliarder mennesker. En stor del av disse menneskene lever i fattigdom, men takket være voksende økonomi blir det stadig færre. Indiske politikere vil at alle landets innbyggere skal ha like god levestandard som mennesker i vesten. Og for all del, jeg skulle ønske alle kunne hatt den levestandarden i har i Norge. Problemet er bare at om alle skal ha Norges levestandard så trenger vi 3,5 jordkloder, så når indiske myndigheter planlegger løfte levestandaren til en sjettedel av verdens befolkning er det ikke fritt for at man begynner å bekymre seg for ressursene. Heldigvis er ikke dette bare små-egostiske tanker fra min side, men også noe inderne selv tenker over og tar på alvor. Derfor satser landet på utvikling av miljøvennlig teknologi. Metroen i Dehli er bare et eksempel på denne satsingen.
For innbyggerne i Delhi er ikke metroen bare et miljøvennlig fremkostmiddel, det er både raskere og tryggere enn den vanlige trafikken. Raskere fordi man slipper å stampe i evinnelige bilkøer (i 1998 var det 3,5 millioner biler blant byens 12 millioner innbyggere så du kan jo prøve å forestille deg den køa i rushtrafikken – og jeg som synes Trondheim er ille liksom), tryggere fordi man unngår å være innblandet i en av de fem daglige dødsulykkene. For ikke å snakke om at luften er en god del friskere…
I tillegg er India blitt et foregangsland når det gjelder vindkraft, og unge indere med nyskapende ideer for et bedre klima spretter fram over alt. IYCN er en organsiasjon for unge indiske klimavisjonærer som blant annet har turnert rundt i landet med elektriske biler som får deler av energien sin fra solcellepaneler på taket! Det virker som at der internasjonale ledere fra mektige I-land feiger ut, tar Indias politikere miljø- og klima-problematikken mer på alvor.Kilde: Aftenposten innsikt nr 3 2009.
Bilder hentet fra:
- oldsterview.wordpress.com
- travelindiasmart.in
- funonthenet.in