mandag 30. mars 2009

Kort om klimakvoter


Klimakvoter. Vår tids avlatsbrev eller selve løsningen på klimakrisen? Vanskelig å si per dags dato.

Det som er sikkert er at klimakvoter ikke må bli synonymt med "kjøp klimakvoter og slipp ut så mye CO2 du bare vil". Da kan rike Vesten betale en liten slant, for så å kjøre på i samme tempo som før. Slikt blir det ikke mindre utslipp av, og det er heller ikke rettferdig.

Hvis det derimot funker på en måte som gjør at klimaverstingene må betale så mye for det at det lønner seg å redusere utslippene, da snakker vi! Det skal ligge store penger i å velge grønne løsninger! Hvis pengene som kommer inn kan finansiere skikkelige, effektive klimaprosjekter, da er vi inne i en god sirkel.

Så, for øyeblikket: jeg er litt skeptisk til hvordan kvotesystemet vil fungere. Det kan slå begge veier. Ikke alle klimaprosjektene som skal finansieres med klimakvoter er like gode. Hvis pengene derimot brukes på godkjente og effektive prosjekter, er det helt klart en fordel. Hovedpoenget er å få på plass en mulig finansiering av miljøvennlig teknologi og infrastruktur, slik at verdens totale utslipp av klimagasser reduseres.

Jeg mener det er bedre å kjøpe klimakvoter enn å ikke gjøre det! Bruk FN- godkjente klimakvoter, da det er mange useriøse aktører på markedet. Sjekk http://www.minkvote.no/?gclid=CLGZieqly5kCFcmS3wodoBYUuQ for kort og grei info og kjøp av godkjente klimakvoter.

Alternativt kan dere gjøre som jeg har gjort til nå: støtt en miljøorganisasjon i stedet. Finn en klimakalkulator (feks på http://www.minkvote.no/?gclid=CLGZieqly5kCFcmS3wodoBYUuQ), regn ut hvor mye CO2 du har brukt, og betal det samme beløpet til en organisasjon du tror på og har lyst til å støtte. På den måten vet du at pengene går til noen som er seriøse. Personlig har jeg gitt penger til Regnskogfondet (eller ønsket meg bidrag i bursdags- og julegave) i stedet for å kjøpe klimakvoter. Bevaring av regnskog framfor nedhugging er per dags dato det enkleste og billigste klimatiltaket vi kan gjennomføre, så det er et bra sted å begynne. Samtidig er Regnskogfondet en stor og seriøs organisasjon, som jobber med prosjekter over hele verden og kommer i mål med resultater.