fredag 9. oktober 2009

Opplysningstid 2.0


For å få et verdenssamfunn til å gå over fra fossilt brennstoff til fornybar energi, er opplysning alfa og omega. Med kunnskap kan mennesket utrette mirakler, noe vi da også har vist opp gjennom historien. Vi har klart kunststykket å sende mennesker til månen og romsonder til Mars! Da skal det være overkommelig å rydde opp i rotet vi har ordnet i stand på vår egen klode.

Oppgaven nå blir å bruke kunnskap på en konstruktiv måte for å løse klimakrisen. Et virkemiddel for å skaffe kunnskapen er at vi bør la oss inspirere av opplysningstiden på 1700- tallet. Vi trenger en ny opplysningstid, ikke bare i toppsjiktet for forskning og teknologisk utvikling, men også for de store folkemassene verden over. Jo flere som vet og forstår, jo større er sjansene for å lykkes.

For å ta det enkelt: vi har aldri hatt så gode muligheter for å tilegne oss, lære og spre kunnskap som nå. Internett gjør at vi kan nå ut til milliarder på et par sekunder. Derfor bør nettet brukes aktivt i prosessen med folkeopplysning. En verdensomspennende reklamekampanje og et eget nettsted med informasjon om klimaet og hvor vi står bør komme på plass. Jeg vet at det finnes mange små og store steder på nettet. Men vi trenger et Nettsted For Klima. En verdensomspennende, velkjent og pålitelig nettside som finnes på alle språk.

Bildet over er et kart over verdens nettaktivitet. Kommunikasjon kan være vakkert!

For å tilegne seg kunnskap om klimaendringene er det artig og lærerikt å se film. De beste klimafilmene jeg har sett så langt, er dokumentarene "An Inconvenient Truth" med Al Gore og "11th hour" med Leonardo di Caprio. For en tradisjonell spillefilm går det an å se "The day after Tomorrow": faction- film med mye bra fakta, en del fiksjon og enda mer action.

Sjekk linkene under for å se trailerne:
Det var "An Inconvenient Truth" som trigget mitt miljøengasjement. Utrolig tydelig og sterk film! Budskapet om at alle kan gjøre en forskjell gikk rett inn for min del. Det var umulig for meg å vite uten å gjøre noe!


Det er så utrolig lett å glemme hva som skjer der ute når vi stresser rundt i hverdagen. Derfor er det viktig å få grønne valg inn i hverdagsrutinene. Og for å kunne ta de gode miljøvalgene må vi ha kunnskap i bakhodet!