torsdag 29. oktober 2009

Solnedgang over Amazonas


Dette bildet har jeg tatt utenfor byen Manaus i Amazonas. Vi befinner oss på Rio Negro, midt i hjertet av regnskogen. Den trolske stemningen i skumringen var helt fantastisk. Det var så vakkert!
Egentlig er båten seks meter over skogbunnen; kombinasjonen av regntid og smelting av isbreene i Andesfjellene fører til en eksplosiv økning i vannstanden. Derfor kalles denne delen av regnskogen "flooded forest": skogen har blitt til en midlertidig innsjø, og eneste mulige framkomstmiddel er båt.
Økosystemet her er utrolig sårbart for forandringer i klimaet. Regnskogen og dyrelivet er helt avhengig av regntiden og smeltevannet for breene, ettersom de har tilpasset den kraftige variasjonen i vannstanden.
Jeg snakket med de innfødte om situasjonen, og jeg må si jeg ble fylt av ærefrykt over måten de behandlet skogen på. De hadde en dyp respekt for naturen, omfattende kunnskap om regnskogen, og visste nøyaktig hvor finstemt regnskogen og klimaet er. De visste hvordan vi man kan bruke skogens ressurser uten å skade hverken trær, dyr eller planter.Det er med andre ord stor grunn til å lytte når lokalbefolkningen ytrer synspunkter i saker som omhandler regnskogen!