mandag 19. oktober 2009

Solfangere


Solfangere baserer seg på varmeutnyttelse basert på konsentrasjon av solstråler. Effekten til solfangere ligger på ca. 24 prosent.
Speilene som brukes i solfangere er per dags dato avhengige av kontinuerlig rengjøring. For å forbedre effektiviteten av speilene, kan det være lurt å bytte ut tradisjonelle speil med nye speil basert på nanoteknologi.

Allerede nå har nanoteknologi banet vei for selvvaskende vinduer. De fungerer på den måten at overflaten avstøter skitt og støv, og holder seg blanke uten behov for vask og polering. Hvis dette prinsippet brukes på speilene i solfangeranlegg, vil man få bedre effekt og slipper vedlikehold. Spesielt i områder med mye sand og støv, som i ørkenene, vil dette være gunstig. Utnyttelsesgraden til solfangeranleggene vil øke betydelig når en større mengde av energien som når speilene reflekteres.

Problemet med energilagring er allerede løst. Solenergien som kommer i overskudd, brukes til å varme opp smeltesalt. På natten kjøles saltet ned igjen, og varmen kan drive turbinen.

Solfangere kan bli en god løsning for U- land. Generelt sett ligger mange av disse landene i områder med god tilgang til sol. For å begynne idet små, kan en solfanger brukes i stedet for kull når det kommer til oppvarming av hus og i matlaging. Videre kan solkraftverk legges til U- land for å sørge for energi til oppbyggingen av moderne samfunn.