mandag 5. oktober 2009

Strøm å spare?


Man kan spørre seg hvor langt vi skal strekke oss for å redusere forbruket av energi. Er det for eksempel greit å slukke lysene i slalåmbakker, stoppe heiser og snøproduksjonen og la været få styre åpningstidene? Alpintanleggene er en del av vår identitet som skinasjon. Men skal vi tviholde på tradisjoner i et klima som blir stadig varmere, og mindre egnet for skisport?
Når vi får ting så nært innpå er det lett å bevege seg inn på touchy temaer. Hva er vi villige til å ofre? Må vi gi avkall på ting vi liker å holde på med, eller går det an å få i pose og sekk? Kan man kombinere potensielle strømsluk med miljøvennlig energi?
I dette tilfellet kan svaret variere. Det er mulig å la snøproduksjon, heiser og lys går på solceller, vind eller vannkraft. Men enn om vi hadde brukt den energien på oppvarming av boliger i stedet for i skibakken...?
Det er helt tydelig mulig å komme med gode argumenter både for og imot her. Det som i hvertfall er klart, er at vi bør gjøre bevisste valg hele veien.
Det er mulig å gjøre vinteridretten mer miljøvennlig. Spørsmålet vi må ta stilling til er om "mer miljøvennlig" er bra nok. Hvor mye mer miljøvennlig skal det være før det er godt nok?
Bildet over har jeg tatt på natten i Narvik. Mye strøm å bruke på én snowboardkjører?